Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Πώς θα μπορούσαν να “ντύσουν” τη ζωή τους



H Αθηνά Κόρδα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από το 1995 έως το 1998 σπούδασε σχέδιο μόδας και αποφοιτώντας ξεκίνησε να εργάζεται  σε επώνυμες εταιρείες γυναικείων ενδυμάτων ως βοηθός παραγωγής, κοπής και σχεδιασμού ρούχων. 

Το 2005 ανοίγει την δική της κατασκευαστική εταιρεία ρούχων και το 2010 ξεκίνησε με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δικών τις συλλογών. Το 2011 ανοίγει τον προσωπικό της σχεδιαστικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας ακολουθώντας το ‘παλμό’ της πόλης και παρουσιάζει την πρώτη συλλογή  που φέρει την υπογραφή της ,  με τίτλο ‘’This is Just the Beginning’’ για το χειμώνα του 2012-13 ,στην έκθεση ελλήνων σχεδιαστών  ‘Tell A Story’.

Ανέτρεξα υλικό διαδικτυακά και μη ώστε να δω το ύφος των συλλογών σας κυρία Κόρδα και την πορεία σας στον χώρο και είδα ότι κινήστε σε μουσικές και το ρυθμό στους δρόμους ,βασικό σας στοιχείο είναι μια κλεφτή ματιά στο μέλλον, μια νότα από το παρελθόν και τα ρούχα σας  συνοδεύουν ένα στυλ διαφορετικό , που κάθε γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει. Με λίγα λόγια κίνησε (αν μου επιτρέπετε τον ενικό )στο street style .

Ναι, θα μπορούσες να το πεις και έτσι! Ο κόσμος είναι μία πολύ δυνατή επιρροή σε αυτό που κάνω . Όχι τόσο στο στυλ που ντύνετε όσο στο πώς κινείται  γενικότερα! Παρατηρώ πολύ τους ανθρώπους γύρω μου και μπορεί να με εμπνεύσει το οτιδήποτε επάνω τους. Το πώς κινούνται, οι ρυθμοί τους ακόμα και η εναλλαγή συναισθημάτων τους .Όλο αυτό μου δημιουργεί μια πρόκληση στο τι ή πως θα μπορούσαν να “ντύσουν” τη ζωή τους.

-Αρχικά θα ήθελα να σε ρωτήσω πως σου φαίνεται να δουλεύεις μόνη  ως νέα σχετικά στον χώρο σχεδιάστρια, μιας και ξεκίνησες το 2005 καριέρα, στην κατασκευή ρούχων και το 2010 την δικιά σου συλλογή?
Δεν ήταν κάτι εύκολο αλλά τελικά τι είναι εύκολο γύρω μας! Όταν ξεκίνησα μου φάνηκε βουνό όλο αυτό γιατί είχα δει την κατασκευή του ρούχου από μια άλλη του πλευρά. Η αρχική του δημιουργία είναι κάτι αλληλένδετο με την παραγωγή αλλά τελείως διαφορετικό παράλληλα.. Επικεντρώθηκα σε αυτό που ήθελα να κάνω κατανοώντας πως απαιτεί πολύ δουλειά και αφοσίωση και έτσι συνεχίζω μέχρι σήμερα. Πλέων έχω δίπλα μου συνεργάτες που εκτιμούν και με βοηθούν στο όραμα μου.

-Θεωρείς τον κόσμο της μόδα ανταγωνιστικό ή πιστεύεις  ότι με το  να αγαπάς αυτό που κάνεις ο ανταγωνισμός παραμερίζεται?
Παντού υπάρχει ανταγωνισμός δεν χρειάζεται να στοχοποιούμε μόνο το χώρο της μόδας. Απλά είναι λίγο πιο εμφανής γιατί όλοι δημιουργούμε και εκθέτουμε τον εαυτό μας μέσα από την κάθε δημιουργία μας! Το θέμα είναι από πια μεριά θέλεις να το δεις. Μπορείς να μεταφράσεις τον ανταγωνισμό σαν πρόκληση και αυτό να σε κάνει καλύτερο.

-Στην δική σου καριέρα τι προέχει? Είναι στις προτεραιότητες σου φίλοι, οικογένεια ένας σύντροφος?
Ναι είναι στις προτεραιότητες μου και οι φίλοι και η οικογένεια αλλά και ο σύντροφος μου! Δεν σου κρύβω όμως ότι η ισορροπία μέσα σε όλο αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι. Η δουλειά πάντα βρίσκει τον τρόπο να σε “κλέβει” λίγο παραπάνω.

-Ας μιλήσουμε τώρα για την καινούργια σου  collection. Τι πρεσβεύει? Θα κινηθείς στο ίδιο ύφος?
Το ύφος είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει γιατί έτσι είμαι και εγώ σαν άνθρωπος. Αυτή η σειρά είναι λίγο πιο ελεύθερη από τις προηγούμενες από θέμα υφασμάτων ,αλλά πάλι, με κάποιες αυστηρές λεπτομέρειες. Εμπνεύστηκα  από το κενό που νιώθουμε όλοι μέσα μας και άρχισα να το αποτυπώνω πάνω στα σχέδια μου αφήνοντας χρωματικά “κενά” ,αλλά και σχεδιαστικά. Τίποτα δεν έiναι για παράδειγμα όλο λευκό ή συμμετρικό .Γι αυτό και την ονόμασα “Work The Void”.

-Που πιστεύεις ότι είναι τα δυνατά σου σημεία σε αυτήν την σειρά ρούχων?
Ότι μπορούν να φορεθούν από όλα τα σωματότυπα και ανάλογα με το τι θα συνδυαστούν δημιουργούν διαφορετικό style στη κάθε γυναίκα που τα φοράει.

-Η ελληνίδα μπορεί να τα υποστηρίξει?
Οι Ελληνίδες πλέον έχουν ανοίξει το μυαλό τους απέναντι στη μόδα και στους σχεδιαστές και τολμούν πολύ περισσότερο απ ότι στο παρελθόν.

-Και τέλος ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις στο κοινό σου και γενικά στο ευρύ κοινό που ενστερνίζεται την δουλειά σου?
Να συνεχίζουν να τολμούν !!




Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου η συνέντευξη αυτή πάρθηκε για το περιοδικό City Way και συγκεκριμένα για το site του περιοδικού CityWay.gr
Σκουλούδης Γιάννης
Fashion blogger
( gbm-moda.blogspot.gr &cityway.gr )

Athens exclusive Designers Week editorial by Athina Korda



Sameera ChathurangaPosted By John Skouloudis (GBM)

Για πληροφορίες, ιδέες και προτεινώμενα θέματα προς ανάρτηση μπορείτε να επικοινωνίσετε μαζί μου στο Twitter η Facebook.